Organizare 5S

Implementare 5S

Implementare 5S

5S este o metodă de organizare a spațiului de lucru care folosește 5 cuvinte japoneze: seiri (整理), seiton (整頓), seisō (清掃), seiketsu (清潔) și shitsuke (躾). În traducere, acestea înseamnă Sortare, Sistematizare, Strălucire, Standardizare și Susținere (în engleză: Sort, Set in Order, Shine, Standardize, Sustain). Aceste cuvinte descriu modul de organizare a unui spațiu de lucru pentru o maximizare a eficienței (a face lucrurile cum trebuie) și a eficacității (a face lucrurile care trebuie).

În afară de o metoda specifică de sine stătătoare, 5S este adesea privit ca un element al unei construcții mai largi cunoscute sub numele de control vizual, management vizual sau loc de muncă vizual.  5S este o formă sistematică de management vizual care cuprinde totul, de la banda de semnalizare de pe podea la manualele de operațiuni. Nu este vorba doar despre curățenie, ordine sau organizare; este vorba și despre maximizarea eficienței și a profitului.

Definiția simplă ar putea fi: 5S este un sistem de management vizual menit să ajute companiile să se organizeze și să se mențină așa.

5S este unul dintre primele instrumente folosite de către companiile de producție în cadrul procesului de îmbunătățire continuă. Scopul implementării metodei 5S este de a crea un mediu de lucru simplificat, standardizat și sigur în care activitățile sunt eficientizate iar situațiile anormale vizibile imediat.  Implementarea 5S ajută la definirea primelor reguli pentru eliminarea pierderilor și menținerea unui mediu de lucru eficient, sigur și curat. Metoda 5S creează fundamentul pentru implicarea și disciplina organizaționala necesare în excelența operațională.

Cei 5S reprezintă pilonii principali ai filozofiei eficienței la locul de muncă. Programele 5S sunt bazele altor progame de îmbunătățire continuă cum ar fi Six Sigma, Lean sau Kaizen. Motivul este simplu: : deoarece Kaizen și celelalte concepte necesită să aveți un sistem de organizare de bază, 5S –ul stabilește acest sistem. Mai mult, 5S învață companiile cum să implementeze schimbarea și cum să stabilească standarde și să ia măsuri prin care să se asigure că sistemul rămâne funcțional făra întreruperi.

Pe scurt, cei 5S sunt:

Pasul 1S

SORTARE A elimina ceea ce nu este necesar și a păstra doar ce este necesar
Pasul 2S SISTEMATIZARE A aranja obiectele esențiale pentru un acces ușor la ele
Pasul 3S STRĂLUCIRE A păstra obiectele curate și în ordine; fără reziduuri sau mizerie în spațiul de lucru
Pasul 4S STANDARDIZARE A stabili standarde și metode pentru menținerea unui mediu de lucru curat si ordonat
Pasul 5S SUSȚINERE A transforma 5S în obișnuință și a-i pregăti pe toți să adere la standardele impuse