Fondator Help5S

Ștefan Toloș

Fondator Help5S & Consultant management 5S

Ștefan a absolvit Facultatea de Informatică la Universitatea Titu Maiorescu din București cu o diplomă de licență în informatică și Universitatea Pitești, Facultatea de Tehnologie a Construcțiilor de Mașini specializarea Management Mecanică. A luat parte la cursuri de Makigami, Toyota Production System, SAP, Continuos Improvement, Lean manufacturing, trackwise, TPM, Kanban, 5S, Kaizen, Lean Six Sigma. Are calificări în Management și Leadership.

În 2019 Ștefan a pus bazele proiectului de consultanță în management 5S – help5S.com pentru a ajuta companiile mici și mijlocii din toată țara să își îmbunătățească procesele, cultura organizațională, performanțele în afaceri și relația cu clienții.

Ștefan are peste 20 ani de experiență în departamente tehnice și de mentenanță, ocupând poziții de la șef serviciu tehnic până la director  în cadrul mai multor companii multinaționale.

Printre cele mai recente experiențe, ca director executiv al Tipografiei Dacris, Ștefan a dezvoltat următoarele programe:

​ – Implementarea sistemului de management 5S; Optimizarea procesului de planificare lucrări tipografice; Elaborarea strategiilor de dezvoltare a procedurilor de lucru și instrucțiunilor de operare conform sistemului de management  ISO9001; Optimizarea procesului de producție;  Modificare layout conform principiului de optimizare Just In Time;

– Formări profesionale ale echipei de management pe următoarele instrumente de lucru Lean: *5S, *Matricea Eisenhower, *Managementul timpului, *Modul de comunicare, *Managementul conflictelor, *Managementul personalităților, *Managementul echipei, *Makigami optimizare proces tehnologic, *Feedback, *Ishikawa diagrama analiza cauză efect, *PDCA analiza de risc.

În funcțiile precedente de coordonator producție la Assa Abloy București a susținut sistemele 5why, 8D, managementul producției, 5S, Kaizen. Ca manager mentenanță la Kern-Liebers Bucuresti a elaborat instrucțiuni de lucru și verificare pentru utilajele din fabrică și a fost manager de proiect pentru revizie capitală a cuptorului Safed din cadrul producției de ace texile.

Ca manager mentenanță la Romply Merops Călărași a condus în mod direct activitatea de mentenanţă a utilajelor de producţie, a controlat aplicarea corectă a prevederilor SR EN ISO 9001:2008 pentru reparaţii și revizii, a răspuns de calitatea reparaţiilor, reviziilor și a tuturor lucrărilor efectuate în cadrul atelierului mecano-energetic, a conceput proceduri operaționale și instrucțiuni de lucru conform ISO9001 pentru compartimentul de mentenanță și a reorganizat atelierele mentenanței dupa conceptul 5S.

Ca team leader mentenanță la Vimetco Extrusion Slatina a fost responsabil în luarea deciziilor privind încadrarea în standardele de calitate a produselor fabricate, de gestionarea programelor de automatizare, a implementat unui sistem automat de aprindere/stingere iluminat hala producție și a îmbunătățit sistemul 5S în atelierul de mentenanță.

În funcția de supervisor mentenanță și producție la Leoni Wiring Systems Pitești a adus îmbunătățiri procesului de producție prin promovarea și aplicarea sistemului Kaizen si OEE (Overall Equipment Effectiveness), a adus un aport substanțial în ridicarea standardului de calitate prin aplicarea principiilor 5S, a contribuit la optimizarea utilajelor prin reducerea timpilor morți din timpul proceselor de producție și a organizat formări pentru membrii noi ai echipei.

​În prezent Ștefan oferă consultanță în management 5S câtorva firme de producție și servicii din Constanța și țară.