Scopul implementarii sistemului 5S

Scopul implementarii sistemului 5S este de a îmbunătăți funcționarea unui loc de muncă, prin crearea unui mediu de lucru mai plăcut. Putem face asta dând un sens spațiilor; instrumentele și materialele sunt plasate în locații logice în funcție de cine are nevoie de ele, cât de des sunt necesare etc. Spațiile sunt curățate regulat. Curățenia și organizarea devin obiceiuri. Când este utilizat corect, 5S-ul face ca procesele să fie mai sigure și mai eficiente.

La urma urmei, oamenii aplica cei 5S în viața lor personală, fără să observe asta. Rutina lor zilnică de spălare, îngrijire dentară și așa mai departe sunt toate tipuri de igienă personală prin implementarea celor 5S. De asemenea, aplicăm organizarea și ordinea atunci când păstrăm lucruri precum coșuri, prosoape de vase și lenjerii în locuri convenabile.

Când căutați portofelul sau cheile, vă așteptați întotdeauna să le găsiti într-un loc specific in care le puneți. Dacă nu aveți un loc special în care vă păstrați lucrurile personale, veți pierde mult timp căutându-le. Este la fel cu instrumentele și obiectele dintr-o companie.

Puține companii sunt standardizate cu rutina 5S așa cum în viața de zi cu zi o face o persoană ordonată. În cel mai bun caz, afacerile sunt expresia speranței, deoarece oamenii recunosc că lucrurile ar putea merge mai bine dacă sistemul 5S ar fi pus în practică cu adevărat.

Considerați 5S-ul ca managementul locului de muncă în care zona de lucru și mediul de muncă sunt organizate și ritualizate pentru a reduce la minimum pierderea de timp și mișcările inutile. Principiile sale sunt universal aplicabile tuturor persoanelor și tuturor afacerilor.

5S-ul are mai puțin de-a face cu dezvoltarea unei zone de lucru curate și ordonate, în care totul este îngrijit, la îndemână și ușor de accesat. Aceasta este într-adevăr partea cea mai vizibila când observați un loc de muncă ordonat dupa principiile 5S, dar nu doar pentru asta exista 5S-ul.

Sistemul 5S exista pentru a vă ajuta să lucrați ca un maestru. Scopul său este de a ajuta oamenii să facă o muncă perfectă, de fiecare dată.

5S este in realitate despre:

  • Prevenirea greșelilor care pot distruge un produs, un proces, care provoacă pierderi și au nevoie de corectare
  • A vă asigura că echipamentul este fiabil și funcționează corect pentru a face un produs perfect de fiecare dată
  • Îndepărtarea și prevenirea variațiilor inutile în activitățile de lucru și in performanța utilajelor
  • Furnizarea de produse și servicii de calitate superioara, din ce în ce mai rapid
  • Siguranța oamenilor și a spațiilor de lucru, ferite de pericole și accidente

De fapt, asta își dorește orice afacere. Pentru a obține aceste beneficii de performanță vitale, se întâmplă să aveți nevoie doar de Sortare, Sistematizare, Strălucire, Standardizare și Susținere pentru a crea o stare adecvată a locului de muncă, ceea ce va aduce performanța competitivă de care are nevoie o afacere.

De Stefan Tolos

Spiritul analitic m-a determinat să adopt o nouă perspectivă în cariera mea profesională, aceea de a-mi folosi abilitățile interpersonale în beneficiul clienților, fiind focusat pe prioritățile clienților mei pentru a atrage rezultate remarcabile în satisfacția serviciilor oferite lor.

Lasă un răspuns